^ Recensies

 

denemarken 2012 058

 

  • Kindamusik, 5 januari 2014

de sp aties | de sp aties

de sp aties sneren, bijten en garagepunken ingeslapen Nederland wakker.
CD, Steek Maar in Je Reet/ LP, Grey Past, distributie Clearspot

Tekst: Martÿn ter Haar

Publicatiedatum: 05 januari 2014

de sp aties zijn gararepunkveteranen The Stilettos in het Nederlands, net zoals The Kik eerst het Engelstalige The Madd was (hoewel daar wel wat bezettingswisselingen plaatsvonden). De twee bands hebben ook al samen getoerd.

Toch is er een groot verschil. The Kik mikt een beetje op de nostalgiefactor. Dat legt het financieel gezien geen windeieren – zeker niet nu de muziek van de band in een reclamefilmpje dienstdoet als gezellig rookgordijn om de doorgeschoten graaicultuur bij ING mee af te dekken – maar echt opwindend is het niet. de sp aties daarentegen zijn gelukkig nog steeds – om het maar eens in goed Nederlands te zeggen – punk as fuck.

Bij de sp aties geen niks-aan-de-handbeat met teksten over lieve meisjes in de lijn van de vroege Beatles, maar ruige start-stopriffs en gal spugen over de consumptiemaatschappij en verveling à la The Who of, voor wie niet van nostalgie houdt, Digger & The Pussycats. de spa ties sneren, bijten en garagepunken het ingeslapen, navelstaarderige Nederland wakker.

En hiero de link…

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  • 3voor12, 13 oktober 2013

Tekst & Foto’s: Harold Zijp

De Sp aties verrassend leuk voorprogramma

Vorig jaar zag ik The Kik in hun allereerste samenstelling in de kelderbar van Vera, waar ze indruk op me maakten met een half uurtje (meer liedjes waren er nog niet) stampende beatmuziek en daar bij ook een paar Nederlandstalige liedjes. Nu, ruim een jaar later, zijn ze terug in de grote zaal van Vera met een elpee op hun naam en een puur Nederlandstalige set. Blijft dat overeind in onze grootste alternatieve concertzaal?
De Sp aties
© Harold Zijp

 Voordat The Kik het podium betreed zijn daar eerst de sp aties. Maar wacht, ken ik die jongens niet? Dat waren toch The Stilettos met wie ik ooit een podium deelde in Zwolle? Geinige nozems met een gulle lach en een heerlijke sneer, maar wel Engelstalig. Nu niet dus; het trio stoomt in een dik half uur door een set Nederlandstalige rocksongs met een hoog gruizigheidsgehalte en soms ook wel melig, maar wel heel aanstekelijk. Die jongens hebben het! Dat zal lastig worden voor the Kik om qua energieniveau in te gaan halen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Kindamuzik, optreden Bobby Kingsize en Wau Y Los Aaarghhs!!!

de sp aties zijn gewoon Utrechts garagepunktrots The Stilettos, maar dan met Nederlandse teksten en wat meer beatinvloeden. Ze toerden al als voorprogramma van De Kik, maar trappen gelukkig niet in de val het ook te zoeken in brave nostalgie. de sp aties zijn rasechte punkers die hun frustraties over het moderne leven van zich afschreeuwen (of meerstemmig zingen; dat is die beatinvloed) en dat doen in scherpe liedjes.

Hiero de link…

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Recensie op Kettingzaag

Hé joh, ken je DE SP ATIES al?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

cd recensie fileunder

De Sp aties – De Sp aties

(Steek Maar In Je Reet)

Qua tekst schoppen de sp aties wild om zich heen. Ze moeten zich hebben laten inspireren door Aart Bouwer, ZZ  & De Maskers en bietbands als Het. Kan haast niet anders. Maar, dat doet de band dan met een punkattitude die de heren hebben overgehouden van het rammelige trio waar ze voorheen deel van uitmaakten; The Stilettos, dat nog plaatjes uitbracht op het Stardumb-label van The Apers. Wat opvalt is dat het trio niks interesseert. Alles draait om het grote nihilistische nix. Mondharmonicaatje erbij en scheuren maar alsof Them, The Kinks en The Beatles nooit hebben bestaan. Toch klinkt er op sommige momenten zoals bij “Als Het Feest Voorbij Is” oprechte frustratie door. Dan pas blijkt dat de heren zich werkelijk doen gelden. Wat bedoel ik daarmee? Het is reuzeleuk om de draak te steken met het traditionele burgerbestaan. Dus laat je je als Stilettos fotograferen achter wat kinderwagentjes. Leuk! Naar alle waarschijnlijk zijn de heren destijds een snol van een wijf tegengekomen waarmee ze dachten een heel alternatief punky bestaan op te bouwen. Zo’n relatie was en is gedoemd te mislukken, wat overduidelijk te beluisteren valt in de bovengenoemde song. Tja, je haalt het wijf wel uit de snol, maar de snol niet uit het wijf. En dan komen me er toch frustraties vol jaloezie naar boven! Dat wil je eigenlijk liever niet weten. Enfin, punk is het, vernieuwende biet ook. Het rammelt, het rolt en het is puur. Meer dan dat is het niet, en dat wil het trio waarschijnlijk ook niet eens.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

cd recensie kettingzaag musicblog

Sinds hun intrede in de muziekwereld van vorig jaar hebben DE SP ATIES veel op planken gestaan, met name in het voorprogramma van The Kik overall in den lande. Ook hun 7 inch trok al meteen hier en daar aandacht, al was het alleen maar middels een onnozel st ukkie hier op Kettingzaach.

Anno nu struikelen onze sp aties onverdroten voort en komen zojuist de deur binnenvallen met een heus debuutalbum!  En dat feit  wordt weer gevierd met een release show in Dbs volgende week, samen met WAU Y LOS ARRRGHS en BOBBY KINGSIZE.

De sp aties-LP heb ik nog niet in huis helaas, maar ik kan je vertellen dat de cd goooeeeed is! Een ware gangbang is het, een mooie serie van maar liefst twaalf buikwarmertjes in amper 25 minuten tijd.

Hoe ze het voor mekaar gekregen hebben weet ik niet maar de sp aties hebben een  geheel eigen, verdomd lekkere sound aan de st udio weten te ontlokken. Catchy as hell, en best wel heavy ook, met vette galm op de drums en met van die Tommy Ramone-achtige cymbal-crashes er steeds doorheen gejast. En dan de galm (tremelo? weet ik veel) op die gitaar…het is van een blijmakend soort opruiendheid.

De mosterd komt uit een potje waarvan op het etiket staat gekrabbeld: “Nederbiet & sixties-punk”. Maar we zouden de sp aties zwaar tekort doen als we daar niet aan toevoegen dat ze er ook volop ingrediënten van zichzelf inst oppen: onopgesmukte muziek met kloten en een ziel dus eigenlijk. En de lyrics zijn voor de verandering nou eens goed verst aanbaar en – ook belangrijk-  blijven godzijdank gesp eend van textuele pretentiez.

Op d’een of an’dre wijze doen de Sp aties me soms sterk denken aan de roemruchte band VACUUM. Nou ja roemrucht, heel bekend waren ze niet… maar Vacuum stak er in de early 80s toch met punkhoofd en schouders bovenuit met ultrakorte liedjes, jolig-opstandige nederlandstalige teksten en met een lekker lompe drumcomputer. Hun zanger, de heer Tuinstoelen Pietje, heeft jaren nadien nog een vliegerwinkel gehad, en wel pal naast het pand van Da Capo op de Oudegracht 10 te Utrecht. En aangezien de drummert van de Sp aties nog een blauwe maandag in Da Capo heeft gewerkt zie ik een tweede connectie tussen de twee bands. Een heeeeele dunne connectie weliswaar.. maar toch: een connectie.

Thematisch-tekstueel gaan de vertellingen vanuit het perspectief van de nadenkende Hollandse boerenlul die verbaasd om zich heen kijkt en constateert: WHAT THE FUCK in dit kikkerlandje. Maar ook een romantische inborst kan hem niet ontzegd worden: ‘Was jij nou maar hier bij mij / ik een zaadje jij een ei’ zegt hij zonder er omheen te draaien tegen zijn liefje. Ik adviseer haar: schatje doe toch niet zo moeilijk, hoe puur wil je het hebben ?

De cd is uit op Steek Maar in Je Reet Records, terwijl de LP-versie is uitgegeven door het Bredase eenmansinstituut Grey Past Records (of beter gezegd: door platenbaas Andy Warhoofd)  In een grijs verleden kocht ik al leuke platen uit zijn kraam, zoals – ehm, effe mn platenkast doorlopen-  Turkse psychedelica, 60s NL-girlgroups, muzikale jeugdzondes van BN’ers, enzovoorts. Leuk dat Grey Past nu ook hier inst apt, want naar mijn weten heeft men al tijden geen platen van hedendaagse acts meer uitgebracht, al kan ik er (ver) naast zitten hoor hee.